Project school Ghana 2014

Project school Ghana 2014

De Projecten in Ankwanda zijn gericht op scholing en algemene ontwikkeling.

Van 10 tot 25 januari 2014 ben ik op persoonlijke titel, samen met een tolk, in Ghana geweest. Met JongSZW ben ik ook al in 2012 op studiereis naar Ghana geweest. Het was een interessante en bijzondere reis, waarbij we naast enkele werkbezoeken aan enkele instanties in Accra ook een kleinschalige dorpsschooltje ‘Ankwanda’ aan de kust bij Elmina hebben bezocht. De gastvrijheid van de mensen, de bevlogen docenten en de leergierige en fotogenieke schoolkinderen waren hartverwarmend en hebben diepe indruk gemaakt.

Maar de armoede op school was schrijnend. Twee jaar geleden bleek, tijdens de rondleiding op een regenachtige dag, dat de toiletten in de open lucht waren. Kinderen moesten, veelal op blote voeten, in de regen naar het toilet. De toiletten waren open en hadden geen dak. Ook was er geen pad van de klaslokalen naar de toiletten. De kinderen moesten door de modder lopen, hopen dat zij niet uitglijden en zij zaten vaak in de stromende regen op het toilet.

Daarom ben ik vorig jaar begonnen met collecteren en heb ook met hardloopwedstrijden geld ingezameld voor deze school. Ik heb zelf ruim 100 kilometer hardgelopen voor deze school en daarmee heb ik in totaal € 875,-- ingezameld. Ook heb ik de volledige opbrengst van de buscollecte van JongSZW uit 2012 hiervoor ter beschikking gekregen.

De eerste dag op school, op dinsdag 14 januari jl., had ik overleg over de werkzaamheden, het budget en de uitvoering. Op woensdag 15 januari werd een begin gemaakt met het aanleggen van een pad van de klassen naar de toiletten en met het opknappen van de toiletten annex wasruimte. Elke dag begonnen we ’s morgens vroeg en we werkten door tot aan het einde van de schooldag. Op vrijdag 17 januari jl. was het project dan opgeleverd.

Als het dak klaar is kan er een begin gemaakt worden met verven.
Iedereen zou moeten helpen, leerkracht en scholieren, en dat is Ghana!!!

Schoenenactie

Naast dit project heb ik bij de basisschool van mijn kinderen ook een schoenenactie opgezet. Daar heb ik goede, gebruikte kinderschoenen ingezameld en ook op deze school in Ghana uitgedeeld. De kinderen waren er erg blij mee!

Werkbezoeken

Ook heb ik enkele werkbezoeken afgelegd naar personen die ik eerder bij de Studiereis van JongSZW heb ontmoet. Op 13 januari heb ik een bezoek gebracht aan de haven van Tema en op 20 januari aan de International Labour Organisation (ILO) in Accra. Het doel was het bezoek van 2012 te evalueren, een update over de huidige situatie te krijgen en daarnaast heb ik ook een presentatie gehouden over de werkzaamheden van de Inspectie SZW.

Kinderboeken
Samen met enkele collega’s van JongSZW hebben wij Engelstalige kinderboeken ingezameld en naar Ghana verscheept. Wij zijn momenteel nog bezig met het inklaren en wij hopen dat deze snel de school zullen bereiken.

Tot slot
Hierbij wil ik dan ook alle sponsoren, collega’s van SZW en JongSZW, ouders en kinderen van de basisschool in Munstergeleen, vrienden en mijn familie bedanken voor hun attente bijdragen en donaties. Zonder jullie financieĢˆle steun, hulp en bijstand had ik dit project niet kunnen verwezenlijken. Nogmaals mijn hartelijke dank!

Frank Veugen